TA ANSVAR FOR EGEN KJEMI – FÅ MED KROPPEN!

Nå har jeg hatt LEK som mitt yrke i ti år i form av teambuilding, latteryoga og klatring i trærne på Hove, og mange har latt seg rive med i lek under min regi i Wannado.  Selv om jeg ikke har noen formell utdanning på området har jeg gjort meg en god del tanker rundt hvilken virkning det å leke, og gjerne sammen med andre, har på folks umiddelbare tilfredshet.

Min erfaring og forståelse av fenomenet har ledet meg til å påstå at lek er helsebringende! Rett og slett bedre enn medisin i noen tilfeller! Det er mange ulike innfallsvinkler på dette, og i dag skal jeg ta for meg fysisk lek. Få med deg kroppen rett og slett!

Men hvorfor skal vi ha med kroppen? Hvis vi tar en liten kikk inn i «hulen» til en tenåring av 2015 – der han sitter med persiennene lukket for å se best mulig på skjermen av sin gaming-PC til tusenvis av kroner. Han burde i utgangspunktet vært overlykkelig over å eie noe så kostbart, men det er han ikke – antakelig er han sur fordi noen han vet om har en enda fetere eller nyere PC.  Det som er spennende med dette er at dataspillene er laget for å trigge AKKURAT de samme prosessene som er så bra i det jeg benevner som LEK: tiden forsvinner, spilleren opplever mestring, glede og grensesprenging. Det er ulike nivåer og det er mulig å konkurrere mot andre mennesker, seg selv eller maskinen. Akkurat som lek i skolegården, fjellklatring, sykling eller fotball, og det å oppnå et nytt nivå øker mestringsfølelsen. Spillene er genialt utformet slik at vi får en følelse av å følge med i tiden ved å alltid ha siste oppdateringer og så videre. Altså – mange aspekter ved det å LEKE er oppfylt, utenom det fysiske. Det er når vi i tillegg til glede, mestringsfølelse, flytsone, konkurranse, spenning og adrenalin får beveget oss slik at kroppen «ER MED» på leken at vi virkelig kan snakke om medisinsk virkning her tror jeg.  Kroppens kjemi-fabrikk trenger hjelp til å distribuere «godsakene» (endorfiner, adrenalin osv) den produserer når man leker, og bevegelse må til.

Jeg tror det er lurt og viktig å pakke inn litt LEK i de hverdagslige gjøremål! I stedet for å bare gå til bilen, prøv å gå baklengs. Eller balanser på noe. Eller hopp over noe. Skal du plukke opp noe, gjør det med tærne i stedet. Kveldstur med hunden – lær den å gå bak deg, eller holde til venstre, eller å snurre rundt deg for ingen grunn! I det vi gjør de kjedelige, hverdagslige tingene på en annen måte enn normalt, så må hjerne jobbe mer, koblinger i hjernen åpnes eller utvides. Det trenger ikke å være så omfattende – de færreste har en klatrepark til arbeidsplass og fri benyttelse. Men vi har alle muligheten til å bake inn litt lek – les: vekke hjernen og «kjemifabrikken» i kroppen som produserer endorfiner og adrenalin. Kanskje det er den berømte «ungdomskilden»? Så mitt råd denne uken er: Hopp over et hinder, gå baklengs i trappa, sjongler med fiskebolleboksen og start dagen med å danse jenka på kjøkkenet. Ja – for hvordan var det nå jenka foregikk. Side, side, side, side, fram, tilbake, fram, fram, fram? Hm! Bør prøves! Ungene elsker det!

Kroppen er laget for bevegelse – og når vi glemmer dette så dør den litt. Husker vi det – så lever den litt mer!