Hvilke stoffer er det som produseres i kroppen under ulike sammenhenger, og hvorfor? Hva er de til?

Jeg tror vi har en tendens til å glemme hvor fantastisk lurt kroppen er innretta! Tenk på hvordan bare noe så naturlig som veksten fra barn til voksen foregår – de lureste ingeniørene og de smarteste leger og forskere har ikke tjangs til å skape noe tilsvarende. De prøver, men da bruker de deler fra vårt eller dyra sitt system for å klare å f.eks få et øre til å vokse frem igjen. De lureste ingeniørene og de smarteste legene jobber stadig med å forsøke å tilføre stoffer for å opprettholde kjemisk balanse i kroppen. Jeg tror at vi kan ta ansvar for en del av dette selv, ved å trigge vår egen kjemifabrikk.

Den er nemlig like fantastisk som vekst- og reparasjonssystemet, og sørger for å produsere kjemi som er tilpasset de ulike behov, eller gir oss «sug» etter tilskudd som vi trenger for å utføre de oppgaver som trengs. Hvis kroppen for eksempel har litt lavt nivå av c-vitamin skulle det ikke forundre meg om du fikk skikkelig lyst på en appelsin.

Hva skjer når vi blir redd? Kroppen gjør seg klar til flukt – pumper blodet kjappere rundt i kroppen så vi kan løpe fortere, skjerper sansene så alt høres og sees og oppfattes kjappere – uavhengig av om vi sitter trygt i sofaen med potetgullet i fanget og ser en skummel film, men egentlig ikke har planer om å løpe noe sted.

Luft og kjærlighet, er det noen som kan leve på det? Det kan kjennes sånn når man er dypt forelsket… mon tro om kjemifabrikken kommer litt i ulage av alle stoffene som produseres i forelskelsesrusen, så den ikke har «tid» til å kjenne sult. Jeg opplever i hvert fall forelskelse som ganske slankende.

Belønningshormonet dopamin skilles ut i kroppen når vi har gjort noe bra, eller noe vi tror at er bra. Både lystbetonte aktiviteter og bruk av rusmidler fører til økt frigjøring av dopamin i visse deler av hjernen. Jeg har sagt det før og sier det igjen; finn din rus uten rusmidler. Du kan oppleve den samme rusen av å utføre lystbetonte aktiviteter, som ved å benytte rusmidler. Vi vet jo litt om hva rusmidlene påfører av bivirkninger, så valget skulle være lett.

Lekekjemien består av mye – hvorfor tror jeg at det er helsebringende? Jeg vet ikke, men tror at den kjemien som skapes i kroppen når vi opplever flyt (opphør av tid) og mestring og glede ved å utvikle noe vi syns er spennende, produserer stoffer som kjennes energigivende og smertestillende og kanskje til og med motvirker stoffer som skaper ubalanse, sykdom og smerter.

Så moralen må bli (nok en gang): lek mer, gjør mer av det du syns er gøy og ikke glem å overraske deg selv litt med å komme deg ut av komfortsonen en gang iblant.