Lek er så mangt. For noen er lek noe man kan drive med på fritiden uten noen form for forpliktelse, mål eller mening. For andre er det ramme alvor, eller det var en hobby som plutselig endte opp som en konkurranseform med høye ambisjoner. Har man da mistet sin hobby, eller vært så heldig og fylt opp livet med en gøyal hobby?

Jeg har i tidligere innlegg kommet med forslag til lek i hverdagen; gå baklengs opp trappa, slå hjul, klatre i trærne, stisykling, skli på trappegelenderet, kast koppen i været før du skjenker oppi kaffen, stå på ett bein mens du pusser tennene og så videre. Men det er mange ulike innfallsvinkler på lek, og jeg har i det siste gjort meg noen tanker om at det er utrolig personlig! De tingene som jeg får masse endorfiner av kan nemlig bli så adrenalinfylt at det nærmer seg dødsangst for en annen person, og omvendt. Ta for eksempel fotballsparking – en herlig lek for veldig mange hvor de fylles av glede, lek, mestring og tiden flyr uten at de merker det. Dette er angstfylt og negativt for meg. Kanskje mest fordi jeg er så ballredd, men jeg har heller aldri følt et snev av mestring når det kommer til fotball. Og mestring er en viktig ingrediens i lekebegrepet.

Dermed kom jeg fram til at med enten alle, eller de fleste av følgende ingredienser er det veldig mye som kommer innunder lekebegrepet: mestringsfølelse, ut av komfortsonen, utviklende, vanskelig, frihetsfølelse, flytsone, fryd, glede, fysisk utfoldelse, kreativitet, adrenalin, endorfiner, litt skummelt eller ganske trygt. For mange er fisking en form for lek, mens for andre er det gørr kjedelig. For noen er strikking eller brodering utrolig stimulerende og jeg tror det er fordi de føler mestring, flyt, fryd over resultatet og det er ikke tvil om at det er kreativt og i mange tilfeller vanskelig. Det å finne sin lek må i første omgang handle om å kartlegge hvor man føler flest mulig av ingrediensene listet opp ovenfor.

Tankespinnet førte meg videre via mange gode eksempler, og helt til nakenbading! Er ikke DET lek, så vet ikke jeg! Nå i april er det både kaldt og skummelt i tillegg til rampete og avkledd, og dermed temmelig uaktuelt for de fleste. Jeg fant ut at dette måtte testes! Så en torsdag morgen klokka 8 var det tid for å tuppe denne kroppen ut av komfortsonen. Når jeg stod med vann til midt på leggen var jeg i ferd med å trekke meg. Splitter naken, kald, og engstelig for det sjokket kroppen skulle utsettes for. Men så bestemte jeg meg, og la ut på svøm. Tre svømmetak ut og tre inn til land igjen. Det føltes bare herlig og forfriskende, og jeg er fasinert over hvor lite kald kroppen føltes etterpå. Det jeg følte var derimot en deilig endorfinrus som gjorde kropp og sjel lykkelig og hodet syl-klart. En fantastisk og energigivende start på dagen, og en av alle virkningene tror jeg jammen var at en gryende forkjølelse ble jaga på dør. Så konklusjonen er igjen at lek er helsebringende, men respekter din egen kropp og mentalitet og finn din lekesone.