Mange vet at jeg har hatt LEK som mitt yrke i ti år nå; i form av teambuilding, latteryoga og klatring i trærne på Hove, og mange har latt seg rive med i lek under min regi i Wannado.  Selv om jeg ikke har noen formell utdanning på området har jeg gjort meg en god del tanker rundt hvilken virkning det å leke, og gjerne sammen med andre, har på folks umiddelbare tilfredshet.

Min erfaring og forståelse av fenomenet har ledet meg til å kunne mene og påstå at lek er helsebringende! Rett og slett bedre enn medisin i noen tilfeller! Det er mange ulike innfallsvinkler på dette, og jeg skal forsøke å kaste lys over dette gjennom en serie artikler på denne siden …

La oss begynne med å dele opp fenomenet lek – det kan nemlig deles inn i noen elementer som ofte kan være: fysisk bevegelse, samspill, flytsone (man glemmer helt at tiden går), mestring, glede, og latter/smil.  Jeg tror ikke leken trenger å bestå av alle disse punktene, men det er nok elementer av et par eller flere av disse i aktiviteter som kan kalles å leke. Men i dag snakker jeg om latter, som også er en forsterkning av et smil.

Da jeg tok kurs for å bli latteryogainstruktør for en del år tilbake lærte vi om latterens virkning på kroppens kjemi. Alle vet jo at en god latter forlenger livet – dette er ingen klisje! Det skjer noen gode ting i kroppen når vi ler; kroppen setter i gang produksjon av endorfiner og andre godstoffer, og mange positive følelser settes i sving. De som ler mye har en mer positiv holdning til både seg selv og alt rundt seg enn andre, stress lindres, kommunikasjon bedres, smerter minker og de blir mer positivt innstilt til seg selv og verden rundt seg.  Dette mener jeg er kjemi. Kroppen er et komplisert kjemisk anlegg – den sørger hele tiden for at PHnivået er stabilt, og at alle andre hormoner, celler og stoffer holder seg på det nivået de skal. I vår stressede hverdag med manglende ro og fred og restitusjon i tillegg til mye dårlig kosthold er dette vanskelig for våre helt vanvittig genialt innstilte kjemiske kraftverk av noen kropper. Derfor må vi av og til hjelpe til med kjemi i form av rosa, grønne, hvite og blå piller. Jeg tror noe av dette kunne blitt redusert om vi var mer bevisst på gledelige aktiviteter som LEK.

Allerede når vi SMILER starter disse godprosessene i kroppen, derfor passer jeg f.eks alltid på å holde penna på tvers i munnen mens jeg betaler regninger, for det skaper en pitteliten bedre følelse for meg enn om penna holdes med trutmunn imellom hver betalte regning. Hvis jeg er på sykkeltur og har en laaaaang treig bakke foran meg prøver jeg å huske å trekke på smilebåndet og VIPS så TROR kroppen at den smiler og starter en forsiktig produksjon av godstoffer som hjelper meg opp bakken, i stedet for at jeg blir sur og negativ.

Lek og latter er en fantastisk «motgift» mot den kjemien som stress og sinne skaper – ja, det er kjemi jeg snakker om ennå; du kan vel kjenne den skarpe, sure, kalde følelsen kroppen fylles av når du er skikkelig stressa? Eller sint? Prøv denne øvelsen til neste gang (hjemmelekse): hvis du har en helt normal dagligdags stressa situasjon med mas fra alle kanter (sutrete unger, krevende arbeid, middag som svir seg, klokka som er alt for sen og gjerne alle punkter samtidig), så BESTEM deg på FORHÅND for noe muntert som du kan tenke på som får deg til å smile. Er du så stressa at du ikke engang har lyst til å smile, så TVING deg – gjør smilegrimasen (mens du tenker på det muntre)! Så skal du se kjemien i kroppen endrer seg. Unger, arbeid, middag og klokka forsvinner ikke, men hjernen vil bli i bedre stand til å sortere så du utfører det du må i rekkefølgen som er mest hensiktsmessig. Det er verdt et forsøk.