Jeg BRENNER for å formidle lek! Altså; ikke sånn tull og tøys og at vi skal slutte å være alvorlige eller gjøre ting skikkelig. Men midt oppi våre stressede hverdager med tidsklemmer, jag etter det perfekte og høye krav fra både oss selv og de rundt oss så trenger vi å føle flyt og mestring. Med flyt mener jeg den typen aktivitet som føles så meningsfullt eller gøy at tiden forsvinner og energien øker på tross av at det kanskje er utfordrende eller krever mye energi.  Mestring er jo drivstoff i seg selv – det vi føler mestring på blir vi bedre og bedre på, så lenge vi har muligheten til å utvikle det. Dette skrev jeg om i august.

Forskning viser at glede og lek setter i sving positive prosesser i kroppens «kjemifabrikk» som kan virke som «motgift» på den kjemien kroppen produserer i forbindelse med stress, angst og sykdom. Dette handler om endorfiner, adrenalin og dopamin altså!

Får man med KROPPEN i leken, og i stedet for stillesittende lek som f.eks. spill og strikking (som også helt klart er lek), gjør aktiviteter som beveger deg slik at «godstoffene» lettere distribueres rundt om i kroppen, så tror jeg disse kjemiske stoffene har en bedre virkning på helsa.

Og så kommer det gøyeste av alt – jeg tror at alle de positive effektene lek har forsterkes av det å være flere sammen! Kan det hende at samspill øker den effekten lek har på kroppens kjemi?

I klatreparken min på Hove ser jeg dette til daglig; folk kommer med kollegaene og har egentlig ikke noe valg – de er nødt til å være tilstede, men har bestemt seg for at «opp i trærne skal de i hvert fall ikke!»  Men så skjer det noe; gjennom en nøye sikkerhetsgjennomgang opplever de at det faktisk er mulig å være trygg og sikker oppe i tretoppene, så de tar sjansen og prøver allikevel. Og DUVERDEN så gøy! Ikke bare føler de en indre, personlig mestring – de gjør det SAMMEN og er med på å DELE opplevelsen med alle de andre underveis og i ettertid. Det samspillet er en stor del av lekekonseptet! Og nettopp det å begeistres sammen setter fart i godfølelsen, og dermed blir hele virkningen og kjemifabrikken i kroppen

Jeg tror jo at mestring fungerer som drivstoff for å stadig forsøke mer, høyere, finere, fortere eller brattere.  SAMSPILL er også det. Heiarop, inspirasjon, oppmuntring og følelsen av å løfte i samme retning gjør at det blir litt vanskeligere å gi opp, og litt gøyere å prestere.

Samspillfaktoren gjelder også med dyra! Det å øke mestringsfølelsen sammen gjennom lek og moro gjør at både hunder og hester (og katter og kaniner og rotter eller hva du nå enn har) får LYST til å prestere mer og mer … De gidder nemlig ikke å gjøre noe som ikke er gøy!  Ved å gjøre innlæring på noe vanskelig til en trinnvis lek kan de lære det utroligste. På bildet ser du ett byttedyr og to rovdyr som leker sammen (sett fra hestens standpunkt), og alle tre kjenner mestring og heier på hverandre. Dermed kan vi leke fram de utroligste oppgaver – og vi har bare så vidt begynt!

(fotograf: Roar Laugerud)